Ny Donation
BJÆLKE - NOTHØVL.
( sjak-høvl )
Bjælke-Nothøvlen er en kraftig fire-mandshøvl til notning af gulvbjælker, hvor indskudsbrædderne blev skubbet ind som underlag for et brandhæmmende lerlag.
Høvlen er doneret af tømrermester Hans Hagelund København .
Vi siger tak for den som er den eneste vi har.
Video af høvlen i brug følger senere.
Klik på billedet for forstørrelse
NYE DONATIONER
Efteråret 2020 kom Bente Frederiksen fra Vinderup til museet nogle ting, der havde tilhørt hendes far Carl Ernst Vestergaard, der var udlært snedker og arbejdet som snedker bl.a. hos B&O i Struer med fremstilling af kabinetter til radioer og fjernsyn.
Det var en meget flot bakke som han har lavet, med indlagt motiv, hvor motivet godt kunne være købt hos Intarsia i Ringe.Der dengang solgte motiver som snedkerne selv kunne lægge i deres arbejde. Kataloget viser at motivet kostede 10,00 kr. i 1962.
Desuden en meget flot samling af fagbladet Snedkeren fra 1952 til 1963 pænt indbundne
med mange interessante artikler fra den gang.
Vi siger mange tak for effekterne .
Klik på billedet for forstørrelse
NYE DONATIONER 2020
Vi har fået doneret denne stødklods af Knud Erik Mikkelsen, der har lavet en fin beskrivelse af den. Ligeledes har han lavet en fortælling om denne gamle snedker, der brugte den i sit arbejde.
Vi takker for både beskrivelse og en god fortælling. God jul og tak til alle der har bidraget til nye donationer.
Træmuseet
GEHRINGSSTØDER.
En gehringsstøder, er et personligt håndværktøj som de gamle møbelsnedkere og rammesnedkere anvendte, ved fintilpasning af hjørnesamlinger ved håndlavede møbler eller billedrammer, det var før, der var maskiner til den slags.
Ved hjørnesamlinger, er det endetræ mod endetræ på 45o, og når de skulle fintilpasses, var man til tider nødt til, at spænde emnet op i en gehringsstøder, og høvle endetræet med en håndhøvl, det hedder ”at støde” enderne, derfor havde en ”rigtig” møbelsnedker en sådan GEHRINGSSTØDER i sin personlige værktøjskasse.
Denne GEHRINGSSTØDER har tilhørt Møbelsnedkermester Jens Peter Jensen.
Jens Peter Jensen blev født i Nykøbing Sjælland den 26. 01. 1890, som søn af tækkemand Jens Jensen.
Jens Peter Jensen blev udlært hos snedkermester Ferd. Larsen, Nykøbing Sjælland i 1909, blev herefter ansat som møbelsnedker hos snedkermester Peter Olsen Sibast, der havde grundlagt en møbelfabrik i Stenstrup på Fyn. Herefter gik han på ”valsen”, som var almindeligt dengang i Tyskland, England og Frankrig. Senere frekventerede han Odense tekniske Dagskole 1913-15. Medlem af Københavns Snedkerlaug, Møbelhandlernes Centralforening i Danmark, Møbelhandlerforeningen for Storkøbenhavn og af Sadelmager- og Tapeserlauget i København i 1916. Gift i København samme år. Værkfører og mester i A/S Model Bohave i København 1916-23. Grundlagde eget værksted og møbelforretning i København i henholdsvis 1923 og 1927. Tildelt 1. præmie på Københavns Snedkerlaugs møbeludstilling i 1924..
Jens Peter Jensen døde i København i1980.
Klik på billedet for forstørrelse
emco-star
Kombimaskine med 6 funktioner.
1. Rundsav
2. Båndsav
3. Dekupørsav
4. Båndpudser
5. Rundelpudser
6. Drejebænk
Maskinen er doneret af Kristian Jeppesen i Simmelkær. Vi siger mange tak.
Er indkøbt til sløjd lokale i Simmelkær skole, ved skolens
lukning i halvfemserne blev maskinen overdraget til
Kristian Jeppesen som var pedel på skolen i 20 år.
Klik på billedet for forstørrelse
NYE DONATIONER
STORMFALDSSAVEN
Stormfaldssaven er en stor to mands rammesav, der blev brugt i skovene
til afkortning af de væltede stammer efter stormfald.Den viste sav er
150 cm lang og doneret af Erik “Kos” Pedersen Sjørup indleveret af
Orla Nautrup.
Vi siger tak.
Denne gang fire forskellige høvle, der er renset og slebet skarpe og brugbare trods alderen. Nothøvl-Grundhøvl-Vindueshøvl og kontrahøvl samt et Stregmål anvendt ved ilægning af hængsler. Nothøvlen er over 100 år gammel, nok lavet af håndværkeren selv. Høvlene er doneret af: Jytte Jakobsen.
Salling Polster Kælder.
Vi siger tak for dem
----------------------------------------------------------------------------------------------
Jytte fortæller:
Min far som jeg har høvlene fra hed Knud Erik Vestergaard 25.06. 33 - 06.01. 2009 udlært Tømrer, han var en utrolig dygtig håndværker og lavede også det fineste snedker arbejde.
Jeg ved ikke hvor han har værktøjet (høvlene) fra jeg mener hans morfar Jens Vestergaard også var tømre måske kan de være fra ham.
Min far blev udlært hos tømre mester Peter Hansen i Lødderup på Mors det kan selvfølgelig også være derfra han har værktøjet fra, men jeg ved det ikke.
klik på billedet for forstørrelse
NYE DONATIONER
Denne gang er det et fint gammelt stregmål ,der er lavet i rosentræ med stilleskruer af messing. Der er to ridspigge på den ene side, den underste kan indstilles med skruen i bunden.
Fotoet er fra et katalog. Aarhus Værktøjsmagasin 1930
Doneret af: Else Kristine Mikkelsen Billund
Vi siger tak for donationen.
Klik på billedet for forstørrelse
Nye Donationer.
Else Linde har doneret disse tegneredskaber som har været brugt både af Hans Tegen Linde og af Kristian Linde .
Kristian Linde har taget sin teoretisk uddannelse på Krabbesholm Håndværkerskole i Skive omkring 1920. Sammen med tegneredskaberne er også tegningerne som blev lavet på skolen . Tegningerne rengøres og rettes ud for at gemmes.
HANS TEGNE LINDE fortæller.
Jeg er født i 1933, søn af Nikoline og Christian Linde,Vesterled 28 Sevel.Her var min far tømrermester .
Jeg kom i lære efter min konfirmation i 1948 og fik svendebrev 1952 fra Hadsten Håndværkerskole.
Jeg var 5.generation som tømrer her på egnen.Jeg arbejdede hjemme til 1956, hvor jeg tog på Hansten Håndværkerskole og tog frivillig mesterprøve .Herefter fik jeg plads hos tømrermester Thomas Bækgaard i Hammerum,hvor jeg var i 3/4 år. Tog så hjem for at hjælpe min far.
Effekterne vil være udstillet på museet sammen med resten af Hans fortælling.
Klik på billedet for forstørrelse
Donationen denne gang kommer fra familien Lyhne i Askov og nok den største samling af profilhøvle vi har modtaget fra samme værksted. Aase Lyhne har skrevet deres historie fra 1952 og til nu, men vi skal nok 50 år længere tilbage da de blev brugt.
Vi siger tak for donationen.
Svend Lyhne (f. 1927) købte tømrermester Bejles forretning for 25.000 kr i Askov i 1952.
Vi overtog et lille værksted på Møllevej med en ung lærling Alfred, som var kommet fra Schleswig til Danmark efter krigen.
Selve stedet havde kun få maskiner, men på en hylde oppe under loftet, husker jeg, at vi fandt høvlene, som sikkert var fra før Bejles tid.
Det var begyndelsen og al transport foregik på cykel med saven mellem benene og en stor værktøjskasse bagpå, indtil der blev råd til en Moris Minor med lad.
I 1950’erne stod Svend Lyhne i spidsen for en stor ombygning på Askov Højskole med blandt andet det karakteristiske tårn som et vartegn den dag i dag i Askov. Forretningen voksede og flyttede til Skibelundvej, hvor Askov Maskinsnederkeri opstod i 1960 med almindelige tømrer- og snedkeropgaver. Herefter gik det kun fremad med de nye elementkøkkener og garderobeskabe, som blev moderne i 60’erne og fremad. Lyhne Køkkener a/s eksisterede indtil 1984.
Det gør mig glad at vide, at de gamle høvle ender et sted, hvor nogen sætter pris på dem, og historien kan blive fortalt.
Bedste hilsner
Aase Lyhne
De siste 7 billeder viser en af høvlene fra vi modtog den og til den atter kan bruges igen efter nok 100 års dvale.
Klik på billedet for forstørrelse
Nye Donationer 2020.
Denne gang kommer effekterne fra nord Jylland og har tilhørt tømrer Jens Christian Andersen 1906-1988 og omfatter værktøj og mange fagbøger fra denne periode. Sønnen Jørgen Christian Andersen har doneret effekterne efter sin far, sammen med en lille beskrivelse af sin fars arbejdsliv som tømrer / tømrermester . Vi siger tak for effekterne.
Klik på billedet for forstørrelse
Disse tre el høvle er doneret af Kalle Tousgaard Fur og har været brugt på henholdsvis Århus Skibsværft samt Glyngøre Skibsværft. Den tredje er af nyere dato og har været brugt på Produktionshøjskolen Marienlyst. De to første er fra det Tyske firma HOLZ- HER. Høvlene vil indgå i vores udstilling i 2020 hvor vi bla. sætter fokus på El værktøj.
Nye donationer denne gang er fra 2010 og doneret af Heine Mortensen Skive .
Kassen indeholdt foruden nothøvlen et stregmål og to karetmager stregmål en knippel og skarøkse som har tilhørt Peter Ravn Hampen savværk ,høvlen og stregmålet er hjemmelavet.
Der var også to rubanke som har tilhørt tømrermester Møller Pedersen Skive
Alt herunder er samlet af Palle Østergaard Jensen Gammel Landevej i Klim v/ Fjerritslev. Doneret af Ulla Jensen i 2019
Vi siger mange tak for den store samling og nogle af effekterne er udstillet på museet i august og frem. Resten er sorteret og sat i depot.samlingen indeholder over 200 effekter.
Hold musen på billedet så stopper dias.
Værktøjet har tilhørt Jens Pedersen Lund født i 1888 i Bramdrupdam ved Kolding .Efter at have udstået sin læretid som billedskærer og møbelsnedker tog han i 1910 på valsen til Tyskland. Værktøjet er doneret af barnebarnet Bent Lund Jørgensen som har skrevet en fin fortælling om sin morfar som kan ses på museet sammen med værktøjet.
Modelsnedkerarbejde.
Model til fremstilling af støbeform til tandhjul .
Disse effekter er doneret af en tideligere ansat ved DSB centralværksted i Århus
som vi desværre ikke fik oplyst navnet på.Disse effekter er de første vi har på museet af modelsnedker arbejde.
Denne høvl har tilhørt giverens far som var uddannet tømrer og også ansat hos DSB i Århus. Høvlen er stemplet med nummer og DSB på oversiden af stokken.
Else og Hans Linde
Beskrivelse senere
De to bor er doneret af Valther Solberg Bjerringbro. Den største er mærket BLECKMAN SOLINGEN Germany. Og nok den profesionelle af dem. Den mindste har et magasin til bor i hæftet. Giveren har fundet navnet ARCHIMEDES.Drill på dem ,vi kan finde et dansk ord som drill bor. Alder på dem nok omkring år 1900 de kan findes i værktøjskataloger fra den periode .
Vi siger tak for dem.
KOMBINERETMASKINE
Modelnavnet : JUVEL
Maskinen er konstrureret og produceret af Robert Nielsens Maskinfabrik som lå på Heimdalsgade - ydre Nørrebro i baggården til hjørneejendommen på Tagensvej .Den blev købt af tømrermester Anders Serup omkring 1948 til en pris på ca. 4000,00 kr. Maskinen har afretter, tykkelseshøvl, rundsav, afkortersav, langhulsboremaskine, fræser og båndsav, og doneret af sønnerne Keld og Jørgen Serup som også afleverede den på museet, samlede den og demonstrede dens mange muligheder for os, maskinen kan ses på museet og er en del af vores samling af dansk produceret kombineret maskiner.
Vi siger tak til giverne og tak for hjælpen med at samle den igen.
Denne lille båndsav er blevet doneret til museet og lavet af Skive hjulfabrik som er startet i 1964 og med addresser på Lundø og Glattrupvej som et enkelmandsfirma og status i dag er ophørt. Den fine lille båndsav er doneret af Kenn Winther KBH.
Er der nogen der har flere oplysninger om Skive Hjulfabrik hører vi meget gerne fra Jer.
Skriv til Ole Brauner Mail. adrs. ole.brauner@gmail.com
STANLEY Jointerplan
Høvlen er en kombination, stokken er af bøg og med på skruet stål
ramme med jernkile og justerbar dybde indstilling L 26” B 2 5/8 “ og var i produktion fra 1877- 1918 det er hvad jeg kan finde om den.På enden er den mærket: " STANLEY"
RUEL & LEVEL C.O
No 132
Det er den første vi ser på musset og den vil kunne ses efter d/ 15/4 på museet.Høvlen er doneret af Orla Nautrup Roslev
Høvl før rengøring.
Adskildt for rengøring
Det doneret værktøj har tilhørt to generationer af bødkermestre i Skive
Som havde værksted på hjørnet af Resenvej og Kompanigade.
Det doneret værktøj er afleveret af barnebarnet JENS ROGILD Skive .
---------------------------------------------------------------------------------------
Den lyse er en KRØS til at fase top og bund indvendig,
Den mørke kaldes også KRØS og kan lave den not hvor bund og låg blev sat ind i .
Modeller til tøndestave med forskellige radius
Kniven er fra det tyske firma COLUMBUS . Hvis Logo er en hånd som prøver på at stille et æg på kanten.Største delen af deres værktøj var til bødkere.
Denne lille kombineret maskine er produkseret af Jens Andersens Maskinfabrik i Otterup omkring 1960 under navnet JA junior.
Denne udgave indeholder afretter, tykkelseshøvl, langhulsbor, rundsav, fræser, men kunne udbygges med flere funktioner. Den viste maskine er doneret af Niels Nielsen Nr. Staby 6990 Ulfborg
Maskine før rengøring
Opsat som tykkelseshøvl
Som afretter
Som fræser og rundsav
Elkomponenter.
Denne udstilling er lidt utrationel for en træmuseum.
Det skyldes at museet har været nabo til el-installatør Anders Plejdrup (Strøget 17) .
Anders Plejdrup startede som el-installatør i simple lokaler i 1958 og afhændede forretningen i 2001 til en af hans svende, da havde han haft den i 43 år. Men han havde lidt af de gamle ting liggende som han syntes var bevaringsværdig.
Vi lavede denne udstilling. Disken er fra Købmand Plejdrup i Brårup.
.
De viste efekter er indleveret af Birthe og Jan Sørensen Vildbjerg.
Det er en del af en samling nok fra en møbelsnedker på Fyn
Pudshøvl med stålsål.
Stokken: Måske nød
Produkt: Af Peugeot Frankrig ca. 1900
Jernet : EA Berg med klap. ( er af nyere dato)
Pudshøvl.
Stokken: Bøg med pokkenholt sål og stilbar spuns
og jernkile som mangler.
Produktion: Georo ott Tyskland Ulm 1895
Mærke: Gebr. Muster-Schutz no. 21788
Jernet: Eskil Stuna med klap af nyere dato
Pudshøvl.
Stokken: Måske valdnød og stilbar spuns, Jernkile og pålimet sål.
Produkt: Af Esslinger & Abt Tyskland med logo på kilen.
Jernet: Goldenberg/Frankrig er nok det orginale.
Pudshøvl
Stokken: Rødbøg med pålimet sål af hård træ.
Produk. Af det danske firma JPBO i Odense.
Jernet: Eskilstuna Sverige tynd og med klap 51mm.
Tandhøvl.
Stokken: Kirsebær/Æble
Produkt.: Roggenbasse Geneve Omk. 1900
Mærket S.T. BOUKOWSKI på toppen
Jernet: Goldenberg/ Frankrig 44 mm.
Limklemmer
Fremstillet af bøg anvendes til sammenlimning af mindre emner.
Størelse: Spænde højde og bredde 25 cm og 8 cm.
Fast 45 gr. Vinkel
Fremstillet af hårdy træ måske bøg
Størelse: Tungen 30 cm.